Tehnician de Unghii și Manichiuristă: Diferențe și cum poți sa urmezi aceste cariere

Într-o societate în care aspectul estetic contează din ce în ce mai mult, industria de beauty este în continuă creștere, iar opțiunile de angajare au devenit tot mai diversificate. Două meserii populare la nivel mondial sunt cea de manichiuristă și cea de tehnician de unghii cu gel. Este foarte posibil ca până acum să fi crezut că vorbim despre aceeași meserie, dar realitatea este puțin diferită. 

Vei descoperi în rândurile următoare care sunt diferențele dintre cele două opțiuni de carieră, dar și cum poți face primi pași spre o nouă direcție profesională. Vorbim despre o industrie în care tendințele se schimbă frecvent, o industrie care și-a setat deja standarde ridicate. De aceea, dacă îți dorești și tu să-ți construiești o carieră în acest domeniu, trebuie să știi că te poți bucura de succes doar dacă studiezi intens și îți dorești mereu să te autodepășești.

Ce presupune meseria de tehnician de unghii?

Foarte multe domnișoare visează să lucreze în domeniul înfrumusețării, iar meseria de tehnician de unghii se află printre primele opțiuni de carieră, dar implică seriozitate, muncă și multă creativitate. Concret, tehnicianul se ocupă atât de îngrijirea unghiilor naturale, cât și de construcțiile sau extensiile cu gel și decorarea acestora, folosind diferite tehnici, atât în ceea ce privește manichiura, cât și pedichiura. Iată cum poate arăta o programare la un astfel de profesionist:

  • Îngrijirea și pregătirea unghiilor: Pentru început tehnicianul va îndepărta gelul sau oja de pe unghii, le va aduce la dimensiunea dorită, va îndepărta cuticulele și va folosi soluții speciale pentru a proteja și pentru a pregăti unghiile pentru aplicarea acrylului sau altor tipuri de extensii, dacă este cazul;
  • Pentru a ajunge la rezultatul mult dorit, tehnicienii folosesc geluri colorate, pietre, folii decorative și alte instrumente pentru a crea modele artistice. Concret, vorbim despre dibăcie, creativitate și multă răbdare. Doar așa se pot realiza toate acele modele unice cărora le oferi inimioare pe conturile de socializare;
  • Uneori, clientele poate avea nevoie și de sfaturi, ceea ce înseamnă că tehnicianul poate oferi sugestii și informații prețioase referitoare la menținerea unghiilor sănătoase.

De menționat este și faptul că un tehnician de unghii este la curent cu noile tendințe în materie de îngrijire și design, participând frecvent la cursuri și evenimente specializate. 

Ce nivel de pregătire și certificări sunt necesare pentru a deveni un tehnician de Unghii?

E de la sine înțeles că nu poți deveni tehnician unghii cu gel peste noapte. Va fi necesar să te înscrii la cel puțin un curs de specialitate, să citești mult despre noile tendințe și să înveți meserie de la un om experimentat. Stagiile de practică sunt, de altfel, foarte importante în parcursul tău profesional. Revenind la cursuri, dacă îți dorești să te angajezi într-un salon sau chiar să-ți deschizi propria ta afacere în industria de beauty, va fi necesar să optezi pentru cursuri acreditate ANC.

Ce presupune meseria de manichiuristă?

Manichiurista îngrijește și oferă strălucire unghiilor naturale. Concret, aceasta oferă o formă plăcută unghiilor prin pilire, taie cuticulele, masează degetele și aplică lac colorat pe fiecare dintre acestea. De altfel, poate folosi diferite ștampile sau pensule pentru a crea modele interesante, în funcție de preferințele fiecărei cliente. 

Punându-se accent pe naturalețe, manichiurista va aplica diverse tratamente pentru a crește rezistența unghiilor. Aceste tratamente pot fi diferite împachetări sau aplicarea cremelor sau lacurilor speciale. Așa cum se întâmplă și în cazul tehnicianului, manichiurista poate oferi sfaturi prețioase în ceea ce privește îngrijirea și hidratarea unghiilor, fiind o persoană care se informează constant și se adaptează noilor tendințe din industrie. 

Ce nivel de pregătire și calificări sunt necesare pentru a deveni o manichiuristă?

În România, profesia de manichiuristă, dar și profesia de tehnician în domeniu sunt asociate cu studiile medii. De aceea, pentru a urma o astfel de specializare este suficient să fi terminat liceul. Pe de altă parte, este important să urmezi cursuri de calificare la instituțiile acreditate în acest sens. Deși multe persoane se nasc cu acest talent și pot învăța rapid meserie dacă petrec timp lângă o persoană care activează deja în domeniu, pentru a te angaja într-un salon care se respectă sau pentru a-ți înființa propriul business, vei avea nevoie de acreditare. 

Diferențele dintre tehnician de Unghii și manichiuristă

Diferența dintre cele două meserii constă în nivelul și tipul de servicii oferite. Concret, manichiurista va îngriji și decora unghia naturală, în timp ce tehnicianul poate oferi servicii complexe, precum: aplicarea de unghii false, construirea și modelarea unghiilor, dar și realizarea unor designuri artistice. În general, tehnicienii pot crea aspecte complexe, modele detaliate, straturi și texturi diversificate. Din acest motiv, este foarte posibil ca un tehnician să poată realiza munca manichiuristei, dar nu și invers. 

Care sunt tipurile diferite de servicii oferite de tehnicieni de unghii și manichiuriste?

În ceea ce privește serviciile, manichiurista poate oferi o manichiură clasică, care constă în: tăierea, formarea și șlefuirea unghiilor, îndepărtarea cuticulelor și aplicarea gelului transparent ori colorat. De altfel, poate crea modele artistice folosind diferite tehnici, precum: pictură, folii speciale, șabloane etc. 

Pe lângă îngrijirea clasică, tehnicianul va aplica și modela unghiile artificiale realizate din acryl sau gel, folosind diferite tehnici de design. Important de menționat este și faptul că ambii pot oferi tratamente pentru îngrijirea unghiilor, dar la modul general, astfel de servicii sunt mult mai des întâlnite în cazul manichiuristelor. 

Cum diferă nivelul de pregătire și expertiză necesare pentru fiecare meserie?

În ceea ce privește nivelul de pregătire, e de la sine înțeles că tehnicienii de unghii au nevoie de o pregătire mult mai intensă, specializată și avansată. În general, programele de formare în acest sens se focusează pe diferite tehnici pentru aplicarea și designul unghiilor artificiale. Pe scurt, nivelul de pregătire pentru un tehnician este, la modul general, mai ridicat față de cel necesar unei manichiuriste. 

Ce opțiuni de carieră oferă fiecare meserie în cadrul industriei de înfrumusețare?

În ceea ce privește opțiunile de carieră, pentru ambele meserii există mai multe posibilități. În general, majoritatea cursantelor optează pentru un job într-un salon de înfrumusețarea sau pentru deschiderea unui studio privat. Pe de altă parte, există și alte variante, mai ales pentru cele care locuiesc în orașe dezvoltate. 

Vorbim aici despre diferite joburi part-time pentru evenimente speciale sau chiar pentru industria de film sau televiziune. De altfel, perspectivele de dezvoltare în carieră te pot conduce și spre zona de blogging, consultat de produse sau chiar instruire și formare. 

Cum poți deveni tehnician de unghii sau manichiuristă?

Dacă și tu îți dorești o carieră în domeniu e clar că ai deja o oarecare înclinație spre zona de beauty. Sigur că talentul va fi șlefuit în cadrul programelor de formare și pe parcursul orelor de practică. 

Cum să te informezi și să cercetezi despre programele de pregătire disponibile și certificările necesare?

Pentru a te informa corect despre programele disponibile și acreditările necesare este suficient să îți acorzi puțin timp pentru a cerceta site-urile de specialitate. Verifică dacă primești acreditările necesare în urma efectuării cursurilor și vezi care sunt părerile foștilor cursanți. Un alt mod de a cerceta piața este de a participa la evenimentele și workshop-urile care se organizează în orașul tău sau online. 

Importanța înscrierii la un curs de specializare  

În mod evident, înscrierea la un program de pregătire este primul, dar și cel mai important pas pe care îl poți face către noua ta carieră. De altfel, este recomandat să începi cu pași mici, dar siguri. Din acest motiv, îți poți îndrepta atenția către un curs de unghii pentru începători. Pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt, trebuie să ai un fundament, o bază pe care o vei învăța în cadrul cursului de pornire.

Cum evoluția este cheia succesului în orice domeniu, este recomandat ca, mai târziu, să îți continui parcursul cu un curs pentru avansați și să urmărești noile tendințe pentru a fi mereu la curent cu tot ceea ce își doresc clientele tale. 

Cum poți exersa și dezvolta abilitățile practice pentru a deveni un tehnician de unghii sau manichiurista?

În ceea ce privește dezvoltarea abilităților, va trebui să lucrezi alături de un mentor sau un instructor și să exersezi cât mai mult ceea ce înveți în cadrul cursurilor. Poți face practică pe propriile tale unghii sau pe unghiile prietenelor tale. În plus, dacă ai posibilitatea de a participa la evenimente din industrie, vei putea învăța multe alte lucruri interesante. Creează-ți un portofoliu și pregătește-te pentru noua ta carieră!

Cum să obții certificările necesare și să găsești oportunitățile de angajare în industria de înfrumusețare?

Pentru a obține certificările necesare este important să optezi pentru cursuri de unghii acreditate. Înscriere-te la un astfel de program și parcurge cu atenție fiecare modul. Documentează-ți munca într-un portofoliu și caută, mai târziu, locuri de muncă la saloanele de înfrumusețare. De altfel, pentru a ajunge mai aproape de potențialele cliente, te poți promova pe social media. 

Interesant este și faptul că, datorită tehnologiei, astăzi ai posibilitatea de a participa la cursuri online de unghii. Chiar și în acest caz, vorbim despre programe de studii acreditate care îți oferă posibilitatea de a-ți creiona drumul spre succes din confortul casei tale. 

Așadar, manichiuristele se ocupă mai mult de îngrijirea de bază a unghiilor naturale, dar și a pielii din jurul acestora, în timp ce tehnicienii de unghii cunosc tehnici mai avansate, precum aplicarea unghiilor artificiale sau designul unghiilor cu gel. În orice caz, un profesionist în domeniu a urmat cel puțin un curs de specializare și caută să-și dezvolte abilitățile în mod constant. 

Distribuie:
Follow us:
Newsletter

Comments are closed

Înapoi
WhatsApp